Na Zelnici vzniká pumptrack pro cyklisty, koloběžkáře i skateboardisty

Na Zelnici vzniká pumptrack. Uzavřený okruh pro kola, koloběžky nebo skateboardy vznikne na náklady společnosti Kaláb, která se rozhodla pro vybudování tohoto nového sportoviště nejen pro mladé po dohodě s radnicí.

V současnosti probíhají na místě terénní úpravy a návoz zeminy za dozoru odboru životního prostředí. „Pumptrack bude zrealizován z hliněných tvarovaných násypů, půdorysného parametru cca 24 x 40 m, zakomponován do zeleně,“ přiblížila zástupkyně společnosti Kaláb Iveta Pilátová.
Zahájení modelování terénu v první polovině dubna 2023. Dokončení je naplánované na začátek prázdnin. Odbornou realizaci provede společnost BMX Dráhy.

Pumptrack je uměle vytvořený uzavřený okruh pro jízdu na kole. Dráhu lze projíždět bez šlapání či odrážení. Okruh je tvořený vlnami a klopenými zatáčkami, které umožňují udržovat a zvyšovat rychlost. Princip jízdy na pumptracku spočívá v tom, že kolo je poháněno tzv. pumpováním, tj. setrvačností, kdy jezdec pomáhá udržovat pohyb změnou těžiště těla, tj. pohybem svého těla (střídavým tlakem na přední a zadní kolo).